Friday, January 23, 2009

Budak-budak sekarang..

Setelah aku diajak untuk membaca entry oleh En Azizul Ismie di dalam blog beliau, kali ini membicarakan pasal budak gersang dan budak x bersalah.. hurm.. menarik nie.. aku akan cerita dari pengalaman aku..

Senario 1.. masa aku form 2, ada member aku suka menyamar jadi pompuan, saje nak kenakan senior.. maka chatting la dia.. dengan kata2 manis, si senior trus jadi x menentu arah.. suka kemain lagi.. baik2 boring main tenet, trus giler n x senang duduk.. tau2 jek, dia kena kencing.. marah giler.. heh..

Senario 2.. masa aku pg kursus by TM, kat selangor.. kitorang ada main blindfold (tutup mata) and hanya dengar arahan ketua sahaja.. tapi, ada sorang budak pompuan nie, dia salah dengar, sampai dia disuruh pgg peluk tiang.. then dia diusap oleh fasi dibahagian bahu.. nak nangis beb pompuan tue.. muka merah padam gile babeng.. ghupa2nya, yang usap tue pompuan gak.. tapi, masa lepas dah bukak mata, bila ditanya, dia diaaaaammmm jek.. langsung x nak cakap apa yang dah dilalui... isk..

dari senario yang aku bagi, aku bleh bagi beberapa kesimpulan..
1) lelaki miang, pantang ada peluang.. kalau makin diajak, makin menjadi.. and sekarang puak2 nie makin ramai.. x caya, ko try la menyamar..

2) pompuan nie kalau dah kena, dia akan diam.. dia takkan cerita.. walau dipaksa, blum tentu dia akan citer.. tu maruah beb.. tercemar.. tapi, dari trus tercemar, penah x agak2 pk yang cerita tue dapat cegah dari maruah trus dicemari? ye, aku admit, ada gak yang makin truk kena.. dituduh pompuan miang la, hape la.. so, apa solutionnya?

pada aku ada solution yang simple.. 1st, ajar anak2 jgn cuba dekati benda2 nie termasuklah couple.. kalau nak couple, tegak dari setiasa berdua dan juga paling penting, jgn benarkan nak pegang2.. mula2 mmg la pegang tangan jek.. akan datang? pegang apa plak? x maruah dia nanti tergadai?

2nd, agama pun dah sarankan, "jangan dekati zina".. tapi, aku faham gak benda2 nie addicted.. mcm dadah, once ko dah dapat, dah sedap, suka, ko nak tinggalkan? x mudah beb.. ajar la anak2 anda dengan agama yang solid.. then, percaya pada perkara2 esp yang berkaitan ngan maruah.. check la selagi perlu.. jgn buat dono.. kalau x, tengok la remaja sekarang.. hancus.. sekolah rendah pun dah pandai buat video lucah.. aku rasa, malaysia mmg x lama je lagi jadi mcm US n Japan.. diorang bukan kesah maruah tergadai.. malah diorang danggup buat in public.. heh..

Pk la sendiri.. malas nak ulas lagi.. semua nie environment.. termasuk gak cara pemakaian org2 nie.. dah tua bangka nak pakai ketat2, nampak semua bentuk badan.. nak tunjuk breast yang besar.. for what? bikin dosa jek.. kita dah kat akhir zaman.. x ramai nampak benda nie dah critikal.. tapi diorang suka.. sbb apa? SBB NAK LAWA, N SEKSI!!! WTF!!!!!!!!

12 comments:

Fatimah ARR said...

whoa~~
cm geram jek...

Murlak_s said...

bukan marah.. penah pk x, benda nie kalau x stop skrg, dia akan jadi lagi parah n parah.. sampai bila? nak tengok ke anak rogol cucu sendiri, x pun anak sendiri jd bintang porn terkenal masuk dalam tv.. menjaja maruah disana sini? isk.. bila ada cucu nanti, x penah kenal, sape bapa dia.. x tau pun yang mana satu.. isk2..

djambu puadovich said...

betul...ok gak solution2 ko.

seterusnya, hendaklah kita cube menyebarkan solution2 ni kpd khalayak...ok x?

redSeptember said...

nasihat tu kira ok.

tapi kan, pernah tak terfikir, certain people, lagi dihalang, lagi la dia nak rebel. tu yang payah tu. pastu bila kasi let go, pi buat apa derang nak buat, kasi kebebasan dan kepercayaan, habis hancur pulak dia betray the trust. macam mana la nak handle kan?

mmg betul kena start from young. kasi ajaran agama yang kuat and all. tu tak dinafikan. but see, kalau masuk tv minah2 yang kandung luar nikah tu, pakai tudung. yang REd selalu nampak kat hospital pun sama juga. bukan nak kata apa, as i said, they tend to rebel.

ni la dia, nasihat gaya mana pun, still ada kelemahan.

so, in conclusion, apa yang ada dalam hati tu mesti teguh. pendirian mesti ada. jgn cepat jatuh pada pujukan.

bleh pakai ke nasihat tu?

huhuhuhhu

Murlak_s said...

yeop,
sebat jek.. bila algi nak jadi daie..

red,
mmg manusia x penah nak rasa cukup.. thats why agama je yang ada solution.. hati teguh? kalau dia kata benda2 nie x salah, n taguh hatinya kata x salah.. cemana?

djambu puadovich said...

daie?

xmampu....aku ni golongan 'tercicir dr jalan dakwah...'

kui3

nadia said...

ntah la bede2 cam ni susah nak ckp.
sekadar nasihat dan mperbaiki diri bole la kottt.

redSeptember said...

kalau hati dia teguh nak menegakkan benang yang basah, insya'Allah hati dia akan juga teguh berubah untuk menerima benda yang benar...

"kalau pantai boleh berubah, inikan pula hati manusia"

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

betul2...setuju!

Murlak_s said...

yeop,
tercicir? atau mencicirkan diri?

nadia,
mula dgn diri sendiri, then sket2 pada family.. bila semua dah mantap, baru la pada org lain..

red,
kemungkinan tue ada.. tapi bila dia nak sedar? kalau dia langsung x sedar cemana? bukan senang sekarang nie, nak rujuk tokoh ulama' pun, x semua kita bleh rujuk.. karang ada gak mazhab diorang sendiri (songsang) yang kita dapat..

Adam,
nie kembar ketiga upin ipin ke?

djambu puadovich said...

skrg ni aku mencicirkn diri...sampai masa, aku join a balik kot...insyaAllah ;)

[ni ada niat dh ni...keadaan je xsesuai]

80degrees said...

er... u r ryte.