Friday, July 2, 2010

Antara tanggungjawab dan kebiasaan (amalan)?

Bismillah..

lama dah aku x post.. nie pon aku post sbb nak release tense jap kat opis yang jadi kandang tertutup (mak aku kata penjara) yang panas disebabkan oleh aircond xde.. haiz...

balik pada topik kita harinie.. aku bagi situasi:

SITUASI 1
isteri: abang, tolong bersihkan sket umah.. dah berhabuk la..
suami: aik? nape plak abg? bukan itu tugas awak ke?

SITUASI 2
suami: Mah! abg dah balik nie.. makan dah siap ke?
isteri: saya belum sempat masak lagi la bang.. anak kita nie meragam..
suami: apasal x masak lagi? abg dah lapar nie! cepat pg masak!!

SITUASI 3
isteri: abg, saya nak keluar sekejap jumpa kawan boleh?
suami: apa keluar2 nie? tugas awak melayan saya je.. bukan melayan kawan2 awak.. syurga awak bawah tapak kaki saya tau!!

SITUASI 4
isteri: abg, dah lama kita x balik kampung melawat mak dan abah saya.. kita balik nak?
suami: buat apa? itu mak ayah awak, bukan saya.. awak tu dah jadi tanggungjawab saya, bukan mak ayah awak lagi.. buat apa nak balik?

haha.. kepada suami2 yang membaca diluar sana (termasuk diri sendiri)..ini adalah peringatan.. selagi anda beragama ISLAM, maka keempat-empat situasi diatas menunjukkan si-suami tidak memahami tanggungjawab dan ber-ego tinggi..

hanya situasi 3 je aku berani kata suami ada hak.. tapi, takkan la hang nak kurung isteri jek, kan? untuk situasi yang lain, sila belajar ilmu agama lebih dalam ye (termasuk la diri sendiri).. mmg la dalam adat melayu, isteri yang buat semua tue.. tapi, dalam ISLAM, TIDAK SAMA SEKALI..

so, apa pula komen anda? think about it..

p/s: situasi2 diatas tiada kait mengait dengan sape2.. ini hanyalah dari kebiasaan yang didengari berlaku kini..

2 comments:

mariam said...

suami memang supposedly prepare all those things.if boleh sediakan sepertimana ayah isteri tu sediakan..
but as a wife, n untuk jadi isteri mithali have to tolak ansur kot... masak if semua lelaki nak buat..
n marriage life not as simple as we know.. but it simple when dua2 pon boleh tolak ansur n tak berkira..
is it right... heheh...:)

farhi minta semua fahamkan ayat ini said...

hehehehe